Причините за възникването на автоимунните заболявания


Причините за възникването на автоимунните заболявания
Съвременната медицина смята, че автоимунните заболявания възникват, когато тялото започне да атакува само себе си. Атаката може да е насочена към щитовидната жлеза, към тънките черва, кожата, мозъка, панкреаса или други органи. Автоимунните заболявания засягат все повече хора, но има начин да се справите по-добре с тях.

Някои от основните проблеми, съпътстващи подобни заболявания, са обездвижването, натрупването на тегло, хроничната болка, страховете от болници, манипулации и влошаване на състоянието като най-често те са взаимосвързани.

От една страна заболяването ограничава движението, а от друга - храносмилателните проблеми, особено синдромът на пропускливите черва, водят до редица усложнения на здравето и невъзможност за усвояване на полезните хранителни вещества от организма, а оттук и до дефицити на витамини и минерали.

Неизбежно възникват възпаления, натрупване на килограми и болка, което от своя страна влияе обратно на желанието и способността за движение.

Какво представляват автоимунните заболявания.
Автоимунните състояния са различни, но най-често срещаните причини, които водят до тях могат да се сведат до няколко основни неща.

✔️ Пропускливост на тънките черва
Тънките черва съставляват 80% от имунната система, затова здравата имунна система започва именно от червата.
Сравнително наскоро се заговори за синдром на пропускливите черва и не е изненадващо, че много хора, дори не са чували за него. Ако се погледне на организма като на една затворена система, по същество това, което се намира в тънките черва е външно за тялото. Ролята на стената на червата е да пропусне навътре само необходимите за жизнените процеси вещества, а друго се изхвърля по каналния ред на храносмилателната система. При наличие на автоимунно заболяване червата стават пропускливи (тяхната стена се разхлабва) и позволяват навлизането на чужди тела като микроби, токсини и други частици в кръвния поток. Имунната система ги третира като натрапници и се опитва да се справи с тях като повиши нивото на възпаление. От една страна възникването на възпаление е нормален процес, необходим за лекуване и възстановяване на тъканта.  

Но от друга, това което не е нормално, е поддържането на постоянното ниво на възпаление в тялото, при което имунната система се поврежда и започва да атакува здравите клетки и тъкани.

Като превантивна мярка и като основна необходимост за пациентите с автоимунни заболявания е грижата за здравето на червата. Пробиотиците, пребиотиците, храносмилателните ензими и други подходящи добавки са много важна част от тази грижа, но не са единствената стъпка.

Трябва да се използва цялостен холистичен подход към проблема, който включва елиминиране на определени храни като зърнени, бобови, млечни (с изключение на киселото мляко и кефира) и други; включване на естествено ферментирали храни като кисело зеле и кисело мляко, изключването на захарта и подсладителите, изключване на скорбялните зеленчуци като картофи, банани, много сладките плодове – като грозде и банани и други; елиминиране на токсини от средата (което не винаги е лесно, но е възможно силно да се ограничи тяхното присъствие); изключването на антибиотици (само след консултация с на вашия лекар), ограничаване на кафето и алкохола и други.
 

✔️ Глутен
Глутенът е един от най-важните фактори, които допринасят за възникване и развитие на автоимунните заболявания.

Глутенът е протеин, който се съдържа основно в пшеницата, но се среща и в други житни култури като ръж, ечемик и други. От една страна той причинява силни възпаления, което е пряко свързано с работата на имунната система, а от друга – води до производството на зонулин в червата.

Зонулинът е химикал, който отпуска стегната стена на червата и ги прави по-пропускливи.

И от трета страна, структурата на глутена наподобява структурата на някои от тъканите на тялото (по-специално щитовидната жлеза), което може да доведе до мимикрия. В такъв случай тялото припознава собствените си тъкани като глутен и ги атакува.

✔️ Стрес
Смята се, че стресът е в основата на повечето съвременни заболявания и тази тенденция се увеличава. Стресовите фактори могат да бъдат физически или емоционални и те влияят по различен начин на различните хора.

Тялото има начин за преодоляване на стреса чрез синдрома „бий се или бягай“, който е много ефективен метод при краткосрочния стрес.

Например при нараняване, организмът се активира и в областта на раната се появява възпаление. Това е стрес за организма и той предприема спешни мерки да се пребори с него, като активира на имунната система и така повишава температурата на тялото, насочва бели кръвни телца или левкоцити към конкретно място и други.

Но в днешното забързано общество стресът, с който по-скоро човек си има работа, е хроничният  стрес. Той присъства непрекъснато в живота, изтощава резервите на тялото, тъй като не му остава време за възстановяване, води до постоянно възпаление в организма и пряко се свързва с възникването на автоимунни заболявания. Така веднъж възникнали, автоимунните заболявания само се подсилват от ново излагане на стрес.

Това изисква необходимост от конкретни стъпки и действия, които да намалят стреса и да позволят на тялото да се възстанови.

✔️ Токсини, тежки метали и инфекции
Токсичните плесени произвеждат химични съединения, наречени микотоксини. Микотоксините са особено опасни за здравето, те преминават в храната чрез замърсени храни, предимно зърнени и внасят хаос в имунната система, свързани са с бъбречни, стомашно-чревни и естрогенни разстройства.
 
Тежките метали като живака, допълнително усложняват работата на имунната система и могат да доведат до тежки натравяния на организма. Сред източниците на живак са средата и рибата с натрупано голямо количество метилживак в нея, което пряко се дължи на качеството на водата, в която е отглеждана или отрасла. 

Вирусовите, бактериалните и токсичните инфекции не са новост за хората и като цяло се смята, че настъпват когато имунната система отслабне. Част от инфекциите не са опасни и организмът се справя с тях сравнително лесно, например с някои от грипните вируси. Но други патогени като Херпес Симплекс 1 и 2, Ешерихия Коли и Епщайн Бар са много по-опасни и пряко се свързват с автоимунните заболявания.

При лечение на автоимунните заболявания има два коренно различи подхода. Като цяло съвременната медицина гледа на тези състояния като проблеми на съответния орган, а не като проблеми на цялата имунна система. Отделно, един от основните начини за лечение е приемане на лекарства, които потискат цялата имунна система, с цел да потиснат симптомите на заболяването. Неслучайно повечето от тях водят до умора, натрупване на тегло, депресия, увеличаване на инфекциите, дори рак.

От друга страна неконвенционалната медицина или холистичния подход към здравето третират автоимунните състояния като цяло. Холистичният подход залага на три основни елемента: откриване и лечение на причините за заболяването, а не подтискане на симптомите му; лечение на комплексното здраве на човека – физическо, психическо и духовно и не на последно място, включването на мисленето на болния в лечебния процес. 

При всички случаи, правилното диагностициране на състоянието и условията на околната среда са първите стъпки към преодоляване на проблема. Изключването на определени храни, препарати и вещества от средата, както и подсилването на имунната система също са много важни за възстановяването на организма.

Едновременно с това трябва да обърне сериозно внимание на нивото на стреса и да се осигури адекватно време за почивка и отпускане. Движението, съзнателният режим на хранене и сън, медитативните практики, практиките от енергийната психология, като техники за емоционална свобода (ТЕС) и други, са изключително необходими не само за пациентите с автоимунни заболявания, но и за всички останали.

Автоимунните заболявания засягат не само физическото тяло, но и емоциите на пациентите. Мислите и емоциите са пряко свързани с физическото тяло, и създават химически реакции, които атакуват ендокринната, нервната и храносмилателната система, хормоналния баланс и нивото на енергия на организма. ТЕС е много ефективен при балансирането на този емоционален товар като помага за разтоварване на негативните емоции, чувства и мисли и така позволява да се създаде положителна среда, която да подпомогне балансирането на имунната система.

Ако не знаете какво е ТЕС, прочете тази статия.

Тази статия има за цел само да информира, а не да назначава или препоръчва лечение. Моля, консултирайте се с вашия лекар преди да предприемете, каквото и да е.

Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896
http://www.amymyersmd.com/2015/09/3-important-reasons-to-give-up-gluten-if-you-have-an-autoimmune-disease
 
http://www.sundaybakeclub.com/new.php?id=180
http://www.amymyersmd.com/2015/03/the-autoimmune-solution-pillar-iv-heal-your-infections-and-relieve-your-stress/
http://www.amymyersmd.com/2017/01/understanding-true-cause-autoimmune-disease/
 
Снимка: Background vector created by pikisuperstar - www.freepik.com
 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: Здраве