Коя е истинската причина да НЕ постигаш мечтаното тяло


Коя е истинската причина да НЕ постигаш мечтаното тяло

Мечтаеш ли да си върнеш добрата форма отпреди години?

 

Ако е така, най-вероятно все още пазиш поне един чифт стари дънки, макар те да са с няколко номера по-малки. И всеки път, когато стигнеш до тях в гардероба, въздишаш дълбоко и не можеш да ги изхвърлиш. Защо не го правиш?

 

Отговорът е прост и той не е, защото не можеш да си позволиш да си купиш чифт нови дънки, а защото, трябва да признаеш, че вече не си онази, която си била тогава, и да приемеш новата реалност. Като че ли макар да носиш по-големи дънки в настоящия момент, това, че притежаваш онези по-малките, те кара да се чувстваш по-слаба и по-щастлива.

 

Страх те е, че ако изхвърлиш дънките, никога повече няма да се върнеш в онази си форма. И това те освобождава от необходимостта да признаеш пред себе си, че тялото ти е променено и това е настоящето.

 

Но, ако изобщо искаш да промениш нещо към по-добро, трябва да застанеш с открито лице пред себе си сега и да потърсиш истинските причини за състоянието си.

 

Така може би ще осъзнаеш, че вече не си на 20, а на 45. Движиш се много по-малко, отколкото преди години. Храниш се на крак с каквото ти попадне или гладуваш цял ден, а когато се прибереш вкъщи, опустошаваш хладилника. Преживяваш драматичен момент в личен или професионален план. Страдаш по някого. Боледуваш. Спряла си да обръщаш внимание на себе си, защото си отдадена изцяло на семейството си. Разбираш ли, ситуацията днес е много по-различна от тогава.

 

Поддържането на позитивна, но илюзорна представа за това, което си, няма да ти даде стабилната основа, на която да стъпиш, за да намериш начини да подобриш формата и живота си, а напротив – ще поддържа заблудата, в която се намираш.

 

Истината е, че да влезеш в старите дънки, трябва да положиш усилия, да промениш хранителните си навици, да спортуваш редовно, да овладееш стреса, да медитираш, да си направиш важни изследвания, да следваш лекарските препоръки, ако се налага. Но най-вече трябва да откриеш убежденията (извиненията), поради които не си се грижила добре за себе си и си стигнала дотук.

 

Сред тези убеждения може да са „без значение какво правя, не мога да изглеждам добре“, „нямам време да си готвя“, „здравословната храна е безвкусна“, „няма значение какво ям, постоянно напълнявам“, „нямам сили да спортувам“, „външният вид не ми е приоритет“ и много други.

 

Убежденията са тези правила, които управляват 95 процента от живота ни. Според учените това е частта, която се контролира от подсъзнанието, а едва пет процента от живота ни зависи от нашите съзнателни намерения и усилия.

 

Така единственият начин да промениш живота си към по-добро, е да промениш убежденията, които имаш. Но за да го постигнеш, първо трябва да ги откриеш.

 

Добрата новина е, че можеш да го направиш и сама. Започни с ТЕС медитацията по-долу, като докато потупваш обръщай внимание на мислите, чувствата и усещанията, които се появяват. Прилагай редовно и след практиката записвай това, което излиза. Точно това са скритите убеждения, които ти пречат да постигнеш добрата форма, към която се стремиш.

 

 

Възможно е да се изненадаш колко блокажи към успеха таиш у себе си, но гледай на това не като на провал, а като на стъпало, от което тръгваш нагоре.

 

Сподели в групата 21 дни до щастието във Фейсбук какво откриваш, за да можем да те подкрепим и окуражим.

 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: Емоционален глад, ТЕС, Липса на увереност