Преодолей тревогата от вируса


Преодолей тревогата от вируса

С бързото разпространение на коронавируса по света се увеличава тревожността и несигурността у всички нас. Важно е да бъдем информирани за актуалната информация, за да можем да се подготвим за опасностите, които съпътстват тази пандемия, но в същото време е трудно да запазим самообладание, когато новините за увеличаващия се брой заболели са навсякъде. Това причинява стрес и паника у много от нас.

 

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство за напрежение, притеснителни мисли и физиологични промени в организма, например учестено сърцебиене.

 

Важно е да знаеш, че е нормално да се страхуваш и да изпитваш чувство на тревожност.  При наличие на опасни или подозрителни стимули или обстоятелства, тревожността е необходима за оцеляването.

 

Съществува разлика между страха и тревожността и тя е, че страхът се проявява поради конкретна причина, докато тревожността е свързана притеснения от потенциални опасности в бъдещ момент.

 

В човешката история чувството на тревожност е помагало на хората да избягват дивите зверове и другите опасности. Тя е свързана с редица физиологични реакции в тялото като учестено сърцебиене, потене и повишена чувствителност към средата.

 

Чувството на тревожност предизвиква отделяне на адреналин и задейства реакцията „бий се или бягай“. Така тялото се подготвя да се справи с опасността или да намери безопасно място.

 

В трудни ситуации – каквато е пандемията на коронавируса - свързани с несигурност, физическа заплаха за живота, неясно бъдеще и липса на достатъчно информация, появата на тревожност е най-естествената човешка реакция.

 

Предприетите на държавно ниво извънредни мерки, ограничаването на редица дейности, налагането на промени в обичайните навици на живот и разпространението на информацията от една страна са крайно необходими за преодоляването на пандемията и излизането от извънредната ситуация.

 

В същото време е важно сам да предприемеш мерки, за да защитиш максимално себе си и своите близки, в това число и да намалиш тревожността и да запазиш самообладание в трудни моменти.

 

Изследванията показват, че имунната ни система реагира на страха и тревожността и нейните съпротивителни сили намаляват. А с тях и устойчивостта ни към вируси и други патогени.

 

Техниките за емоционална свобода или ТЕС не могат да спрат физическото разпространение на вирусите, но могат да помогнат да запазиш самообладание и да реагираш адекватно на това, което се случва около теб.

 

Тази ТЕС медитация ще ти помогне да намалиш тревожността и така да подкрепиш имунната си система и да предприемеш необходимите стъпки, за да защитиш себе си и твоите близки.

 

Настани се удобно и потупвай с мен.

 

">

 

Основните точки на потупване при ТЕС ще откриеш в това видео.

 

"> 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323454#what-is-anxiety

https://www.verywellmind.com/fear-and-anxiety-differences-and-similarities-2584399