Основни причини за безсънието


Основни причини за безсънието

Необходимостта от достатъчно сън е една от основните човешки потребности, наред с нуждата от кислород, вода и храна. Тогава защо толкова много хора се оплакват от безсъние?


Причините за безсъние или инсомния могат да бъдат най-различни, сред тях са: психиатрични и медицински състояния, лоши ежедневни навици, възраст и други биологични фактори, както и употребата на медикаменти и други субстанции.
 
Една друга интересна причина, на която изследователите на съня се спират отскоро, е твърдението, че инсомнията е невъзможността на мозъка да спре да бъде буден (мозъкът ви има цикъл на сън и будност, които се редуват – безсънието може да засегне всеки един от двата цикъла: твърде голяма потребност от събуждане или твърде малка потребност от сън). 


Каквато и да е причината за безсънието, първата и най-важна стъпка от преодоляването му, е адекватното определяне на тази причина, като се има предвид, че понякога причините могат да са повече от една.


Една от най-честите причини за инсомнията е тревожността.

Безсъние и тревожност

Доста възрастни имат проблеми със съня, защото се чувстват притеснени или нервни, но за някои това е постоянен модел, който редовно пречи на съня. Симптомите на тревожност, които водят до инсомния включват:

Напрежение
Непрекъснати мисли за отминали събития
Прекалено притеснение относно бъдещи събития
Чувство на безпокойство, свързано със задълженията
Общо усещане на превъзбуда
Лесно е да се види защо тези симптоми на обща тревожност затрудняват съня. Тревожността може да се свърже с начално безсъние (невъзможност за заспиване) или централно безсъние (събуждане през нощта и невъзможност за заспиване отново). И при двата случая тишината и липсата на активност през нощта водят до тревожни мисли или дори страхове, които да ви държат будни.

 
Ако това се случва нощи (или месеци) наред, може да се чувствате тревожни, уплашени или дори паникьосани от мисълта, че няма да може да заспите отново. Така тревожността и безсънието се подхранват взаимно и е необходимо да се предприеме подходяща терапия, за да се прекъсне този цикъл. Когнитивните и терапиите, насочени към връзката между ума и тялото са много ефективни за заспиване при хората с тревожност, а прилагането на редовни здравословни практики за подобряване на съня, могат да помогнат да много хора, страдащи от тревожност и безсъние.Техниките за емоционална свобода (ТЕС) са лесен и ефективен начин за облекчаване на тревожността и благоприятстване на заспиването и добрия сън като цяло. Вижте повече за тях.  


А това видео ще ви покаже основните точки на потупване.Други причини за безсънието могат да бъдат различни медицински състояния.

Медицински състояния и безсъние

От физиологична гледна точка, много медицински състояния (по-леки и по-тежки) могат да доведат до безсъние по различни причини. Симптомите при едни влошават физическия дискомфорт и водят до безсъние, докато при други – самото състояние пряко предизвиква безсъние.

 Сред тези медицински причини са:

Хронични болки и болки в долната част на гърба
Артритни и ревматични заболявания
Болест на Паркинсон и други неврологични проблеми
Синусни/назални алергии 
Гастроинтестинални и други храносмилателни проблеми
Други.
Различни видове медикаменти като антихистамини (против алергии), противогрипни, лекарства за сърдечно съдови проблеми и високо кръвно, за проблеми със щитовидната жлеза, дори противозачатъчни и антидепресанти, могат да причинят или влошат безсънието.

Сънна апнея

Част от разстройствата на съня са свързани с физиологични състояния. Много често тези състояния остават скрити от страдащия, но се забелязват от близките или спящия до него.

Типичен пример и често срещано разстройство на съня е сънната апнея. Традиционният пациент, страдащ от сънна апнея, е мъж над 50-60 годишна възраст, с наднормено тегло, обикновено хъркащ.

Сънната апнея е свързано с инсомнията състояние. При сънната апнея дихателните пътища се затварят частично или изцяло по време на сън, което води до пауза в дишането и спадане на нивата на кислород. Това предизвиква краткотрайно, но многократно събуждане през нощта. При някои хора това състояние е обострено и пряко свързано с безсънието.

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е друг типичен пример за скрито разстройство на съня. Това е неврологично състояние, свързано с болезнена необходимост да раздвижиш краката си.

Изследванията показват, че състоянието засяга близо едни на всеки 10 човека (10% от населението) и две на всеки 100 деца (2% от децата в изследване, направено върху 10 000 души във Великобритания и САЩ).
 
Симптомите при пациентите със синдром на неспокойните крака обикновено се влошават през късната част от деня, в периодите със слаба активност и особено при преминаване от будност към състояние на сън. Това може да направи заспиването трудно и води до многократно събуждане по време на сън.

 Ако редовно страдате от проблеми със съня, не се колебайте, а им обърнете нужното внимание. Замислете се дали бихте могли да имате здравословни и физиологични причини за това. Разпитайте близките си, те ще ви дадат ценна информация и потърсете професионална помощ.

Друга основна причина за инсомнията са различни психиатрични състояния като депресията.

Безсъние и депресия

Инсомнията може да бъде предизвикана и от психиатрични състояния като депресията. Около 90% от страдащите от депресия, имат проблеми със съня.

 Психологическите проблеми и физиологичните и емоционални състояния са тясно свързани. Психологическите проблеми пречат на добрия сън. От друга страна безсънието води до рязка смяна на настроенията, а промяната в хормоналните нива и физиологията може да доведе едновременно до психиатрични проблеми и безсъние.

 Проблемите със съня могат да бъдат симптом на депресия, а рискът от сериозна инсомния е много по-висок при пациенти със значителни депресивни разстройства. Изследванията показват, че безсънието може да отключи или да влоши депресията.

Важно е да се отбележи, че симптомите на депресия (ниско ниво на енергия, загуба на мотивация или интерес към живота, чувство на тъга или безнадеждност) и безсъние са свързани, и наличието на едното състояние може да влоши другото. Добрата новина е, че и двете могат да се третират, независимо от това кое се е появило първо, но обръщането към специалист е задължително и значително би увеличило ефективността на терапията и би съкратило периода й на прилагане.

В някои случаи прости и лесни действия като регулиране на светлината и избягване на възможни дразнители, например използване на таблет или телефон преди заспиване, са достатъчни. Вижте кои са основните правила за добър сън в тази статия.

В други случаи е необходимо да се обърнете към специалист, който да ви назначи курс на подходяща терапия или лечение. Безсънието не е нормална част от живота, затова му обърнете внимание на време.

 Ако имате нужда от помощ, за да разрешите проблемите си със съня, свържете се с мен още днес.

Ако искате да разберете как да прилагате ТЕС, за да се освободите от този значим проблем, кандидатствайте за безплатна опознавателна среща през този линк, на на която ще се запозная с вашата ситуация и заедно ще потърсим възможни решения.

Гергана Радович,

холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Снимка: People photo created by freepik - www.freepik.com 

 
 
 
 
Здравей,
Аз съм Гергана Радович
Холистичен терапевт, преподавател по ТЕС и мастер Ти-Тап треньор

Основател на Enepsy.bg и дългогодишен експерт по енергийна психология, ТЕС и управление на съня. Успешно помагам на хора, които страдат от безсъние, стрес и напрежение, да открият спокойствието и баланса в живота си. 
Запази час за консултация

Тагове: ТЕС, Безсъние и умора